Office 365 & PowerShell: Connectie maken/verbreken

Om connectie te maken met je Office 365 tenant kan je het Connect-SPOnline cmdlet gebruiken. Bovenaan het volgende voorbeeld heb ik de variabele url gedeclareerd met de root url van een tenant als string.

Url

Na het Connect-SPOnline staan twee parameters: Url en Credentials. De Url gebruik je om aan te geven waar PowerShell mee moet connecten.

Credentials

De Credential paramater geeft aan welke algemene referentie PowerShell moet gebruiken om een connectie te leggen met je Office 365 tenant. Deze algemene referentie zorgt ervoor dat je niet elke keer je gebruikersnaam en wachtwoord in moet geven in een pop-up. Ook zorgt het ervoor dat je dit script uit kan wisselen met je collega’s zonder dat je accountgegevens meestuurt.

Het aanmaken van een algemene referentie is heel makkelijk:


Ga naar Referentiebeheer in je configuratiescherm.

Klik vervolgens op Windows-referenties. Bij het volgende scherm staat rechts van het kopje algemene referenties “Een algemene referentie toevoegen”. Klik hierop en vul vervolgens de velden in.


Let op: vul bij internet- of netwerkadres de waarde in die je wil gebruiken in je credential parameter. Bij het codevoorbeeld hierboven zal dit dus O365 moeten zijn.

Connectie verbreken

Het verbreken van de connectie met je Office 365 tenant heeft een stuk minder voeten in aarde. Hieronder staat het codevoorbeeld voor het verbreken van je connectie:

Deze blogpost is een onderdeel van een serie:

## Blogposts over Office Dev PnP PowerShell
- [Office 365 & PowerShell: Een introductie](http://www.o365dude.nl/2015/08/15/werken-met-powershell-in-office-365-intro/) - [Office 365 & PowerShell: Connectie maken/verbreken](http://www.o365dude.nl/2015/08/15/connectie-maken-met-je-office-365-omgeving-en-het-verbreken-van-deze-connectie/) - [Office 365 & PowerShell: Lijsten en bibliotheken aanmaken, aanpassen en verwijderen.](http://www.o365dude.nl/2015/08/26/office-365-powershell-lijsten-en-bibliotheken-aanmaken-aanpassen-verwijderen/)