Office 365 & PowerShell: Een introductie

Ongeveer 3 jaar geleden ben ik bij Sogeti begonnen en kreeg ik direct de taak om te onderzoeken hoe we geautomatiseerd een social intranet uit konden rollen. Toentertijd was het nog redelijk onmogelijk om veel geautomatiseerd te doen. Ik gebruik altijd de onderstaande grafiek om te laten zien hoe lastig het is om met PowerShell te werken in SharePoint Online.

Zoals je kan zien in de grafiek zijn in SharePoint 2010 & 2013 veel CMD’lets beschikbaar, maar bij SharePoint Online zijn er maar weinig beschikbaar. De CMD’lets die beschikbaar zijn voor SharePoint Online zijn meestal ook nog eens vooral gericht op user management. Dit betekent dat simpele taken zoals een site verwijderen of toevoegen wel kan, maar redelijke basis functionaliteiten als een lijst of documenten bibliotheek toevoegen of verwijderen niet kan.

Nu heb je de mogelijkheid om CSOM te gebruiken en met CSOM wel een portaal uit te rollen, maar over het algemeen is CSOM nogal veel code. Het Office Dev Pnp team is dezelfde mening toebedeeld, want zij (in het bijzonder Erwin van Hunen) hebben PowerShell CMD’lets gemaakt die gebruik maken van CSOM. Hierdoor scheelt het een hoop werk om simpele en minder simpele taken geautomatiseerd uit te voeren.

Aan deze PowerShell CMD’lets zal ik over de aankomende paar weken een aantal blogposts wijden.

Deze blogpost is een onderdeel van een serie:

## Blogposts over Office Dev PnP PowerShell
- [Office 365 & PowerShell: Een introductie](http://www.o365dude.nl/2015/08/15/werken-met-powershell-in-office-365-intro/) - [Office 365 & PowerShell: Connectie maken/verbreken](http://www.o365dude.nl/2015/08/15/connectie-maken-met-je-office-365-omgeving-en-het-verbreken-van-deze-connectie/) - [Office 365 & PowerShell: Lijsten en bibliotheken aanmaken, aanpassen en verwijderen.](http://www.o365dude.nl/2015/08/26/office-365-powershell-lijsten-en-bibliotheken-aanmaken-aanpassen-verwijderen/)