Office 365 & PowerShell: Lijsten en bibliotheken aanmaken, aanpassen en verwijderen.

Office 365 & PowerShell: Lijsten en bibliotheken aanmaken, aanpassen en verwijderen.

In mijn vorige blogpost ben ik ingegaan op het connecten met een Office 365 tenant. Nu ga ik in op de lijsten en bibliotheken:

Lijsten / bibliotheken maak je aan met het CMD'let New-SPOList. Deze CMD'let heeft een aantal properties:

 • Title: de titel van de lijst / bibliotheek.
 • Template: de template van de lijst / bibliotheek.
 • Url: de url van de lijst / bibliotheek. (Let op: Dit is een relatieve url!)
 • EnableVersioning: deze property kan je gebruiken om versiebeheer aan te zetten.
 • EnableContentTypes: deze property kan je gebruiken als je de beschikking wil hebben over content types in je lijst / bibliotheek.
 • OnQuickLaunch: deze property kan je gebruiken om te zorgen dat de lijst / bibliotheek beschikbaar komt in de Quick Launch.
 • Web: hier kan je een subweb opgeven. Deze kan je gebruiken bij alle CMD'lets die ik in deze blogpost noem, dus ik zal deze property niet meer noemen.

In het voorbeeld wat ik nu geef, maak ik een documentenbibliotheek (zie "-template DocumentLibrary") genaamd "Documentbibliotheek" aan. Als url gebruik ik DocLib en zet ik versiebeheer aan:


Om te zien welke templates er beschikbaar zijn kan je het beste gebruik maken van de intellisense van PowerShell. Het is nogal een lijst, dus kijk hier vooral een keer naar:

Nu we weten hoe je een lijst / bibliotheek aanmaakt, is het goed om ook te weten hoe je deze aanpast. Dit kan je doen met het Set-SPOList CMD'let. In het volgende voorbeeld pas ik de Title-property van de net gecreëerde lijst aan naar "Documenten Bibliotheek".

Je hebt bij deze CMD'let een aantal properties die je kan gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Identity: deze property gebruik je om je lijst / bibliotheek te selecteren. Hier geef je de relatieve URL dus op.
 • EnableContentTypes: deze property kan je gebruiken als je de beschikking wil hebben over content types in je lijst / bibliotheek.
 • BreakRoleInheritance: deze property kan je gebruiken om rechten te breken in de lijst / bibliotheek.

Er zijn nog een aantal anderen, maar ik denk dat dit de meest gebruikte zijn. Mocht je nu nog niet tevreden zijn met je lijst of bibliotheek heb je ook nog de optie om een lijst / bibliotheek te verwijderen. Dit doe je met het CMD'let Remove-SPOList. Bij deze CMD'let kan je een aantal properties gebruiken:

 • Identity: deze property gebruik je om je lijst / bibliotheek te selecteren. Hier geef je – net als bij de de Set-SPOList CMD'let – de relatieve URL dus op.
 • Force: deze property gebruik je op het moment dat je geen bevestigingsdialoogvenster wilt tijdens je script. (Let op: je script zal met deze property dus zonder te stoppen doorgaan, dus als je een fout hebt gemaakt in je script en je gebruikt een foreach loop, dan zal je er pas later achter komen.)

Om de bibliotheek te verwijderen die ik eerder in deze blogpost heb aangemaakt en aangepast draai ik het volgende stukje PowerShell:

Zoals je ziet heb ik de property force niet meegegeven, dus ik krijg bij het draaien van dit script het volgende dialoogvenster ter bevestiging:

Klik vervolgens op Yes en de lijst of bibliotheek wordt verwijderd. Wil je meer weten over CMD'lets met betrekking tot lijsten en bibliotheken, klik dan hier voor een overzicht van alle CMD'lets die te maken hebben met lijsten en bibliotheken.